Kakaowe ciastko ze śliwkami


Koniec wakacji to początek jesiennych owoców i warzyw. Należą do nich śliwki. Najbardziej uwielbiamy je oczywiście na surowo, ale i w ciastku nie pogardzimy. A jak jeszcze ciastko kakaowe, to już w ogóle przepadliśmy. 

Składniki:

200 g margaryny
350 g mąki 
250 g cukry
5 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
80 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kg śliwek
1 cukier waniliowy



Do rondla włożyć margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać  na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy. Wsypać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową (10 x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułożyć na cieście rozcięciem do góry.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. 
















Komentarze

Popularne posty