Warstwowy sernik na zimno



O każdej porze roku chce nam się coś słodkiego. Jednak gdy zaczyna się robić ciepło, to piekarnik  nie jest naszym przyjacielem. Co wtedy zrobić oczywiście nasz pastelowy, warstwowy sernik na zimno.  Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a kolory możecie komponować według waszego uznania i dostępności galaretek. 


Składnik:


Składniki (forma o średnicy 18 cm):

Spód ciasta:
80 g herbatników
50 g masła, rozpuszczonego

Kolorowe warstwy:
300 ml śmietanki 30%
300 g twarogu (np. mielony z wiaderka)
3 galaretki w różnych smakach (smak poziomki, owoców leśnych i cytryny)
3×100 ml przegotowanej, gorącej wody
50 g cukru pudru

Herbatniki zgnieść na drobne okruszki, następnie dodać do nich roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać, następnie przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Rozkruszone herbatniki wyrównać na spodzie dociskając łyżką. Foremkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W trzech miseczkach rozpuścić w gorącej wodzie kolorowe galaretki i pozostawić do przestygnięcia (uważaj, aby nie stężały). Śmietankę zmiksować razem z cukrem pudrem, następnie dodać twarożek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części. Do każdej miseczki wlać płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Wylać pierwszą kolorową warstwę na schłodzone herbatniki i wstawić do zamrażalnika (w ten sposób, masa szybko się zetnie). Następnie delikatnie przelać kolejną warstwę i ponownie wstawić do zamrażalnika. Po kilkunastu minutach przelać ostatnią warstwę sernikowej masy.
Sernik można wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika, a następnie do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Po całkowitym stężeniu, zdjąć delikatnie obręcz foremki, a sernik przełożyć na talerz. Całość udekorować owocami.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty