Ciasto ucierane z jabłkami


Ot takie ciasto południowe, jak trzeba coś na szybko zrobić, albo chce się coś na szybko zrobić..Może być tak jak u nas z polewą lub wystarczy cukier puder, naprawdę świetnie smakuje, a i prezentuje się również nieźle. Ze składników, które mamy w szafkach i lodówce praktycznie zawsze.

Składniki:

4 szt. jajek
220 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego        
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
250 g masła
300 g mąki
3 szt. jabłek
3 łyżki cukru pudru (do posypania)

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 24 cm). Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę, piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.













Komentarze

Popularne posty