Jabłka w cieście
Jabłka plus ciasto naleśnikowe to mogą być po pierwsze racuszki, po drugie naleśniki z jabłkami a po trzecie, to czego u nas jeszcze nie było, jabłka w cieście. Bardzo dobrze smakują zarówno ciepłe zaraz po zdjęciu z patelni, jak i podobno na zimno, ale tego nie gwarantujemy bo u nas nie zostały.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
4 jabłka średniej wielkości
cynamon
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku. Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. Wydrążyć środek. Plastry posypać cynamonem.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz