Gruszki pod kruszonką

Takie desery są szybkie, proste, a do tego z polskich produktów, no może prócz cynamonu... Dlatego zachęcamy do wariacji na temat polskich, lokalnych produktów, prosto z domowego ogródka, bo są smaczne i przywodzą na myśl dzieciństwo.

Składniki:

5 gruszek
2 białka
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki
40 g masła
szczypta cynamonu

Gruszki pokroić w ćwiartki i wydrążyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać cynamonem. Wszystkie składniki, oprócz białek połączyć, rozcierając w dłoniach, tak aby powstała kruszonka. Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, przykryć gruszki i następnie posypać kruszonką. Całość zapiekać w 180 stopniach 20-30 minut. Podawać na ciepło.









Komentarze

Popularne posty