Jagielnik owocowy


Ciasto, które może być również dla tych co nie mogą słodkiego, jeśli cukier zastąpimy słodzikiem czy ksylitolem. Bazą jest kasza jaglana i owoce, oraz śmietanka. Oprócz smaku urzekający jest również kolor naszego deseru, dzięki malinom, wasz może być inny jeśli użyjecie innych owoców. 


Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
200 g pokruszonych herbatników 
120 g rozpuszczonego masła
400 ml śmietanki 30%
300 g mrożonych owoców np. malin 
2 galaretki czerwone +500 ml wody
ok. 2-3 łyżki cukru lub innego słodzika 


Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem, następnie wyłożyć spód formy ugniatając (forma 26). Włożyć do lodówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia. 
Maliny rozmrozić, zblendować i przetrzeć przez sito. Kaszę ugotować i najlepiej jeszcze ciepłą zblendować i wymieszać z owocami i ponownie zblendować na gładką masę. Śmietankę ubić z cukrem lub słodzikiem i połączyć z ostudzoną galaretką. Obie masy połączyć dokładnie i odstawić na 5 minut. Po tym czasie krótko przemieszać i wlać na utwardzony spód. Ozdobić wedle uznania. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
















Komentarze

Popularne posty