Sernik piernikowy



Serniczków mamy bardzo dużo, bo lubimy ten rodzaj ciast. Dobry serniczek to jest to, zawsze pasuje, niezależnie od okazji. A ten dzisiejszy ma lekki posmak pierniczków, i jak się okazuje bardzo nam to pasuje. I możecie go oczywiście przygotować o każdej porze roku nie tylko na święta. 


Składniki:

Kruche ciasto czekoladowe
200 g mąki typu 650
15 g kakao
5 g przyprawy do piernika
75 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g margaryny
1 żółtko

Spód piernikowy
180 g margaryny
140 g czekolady deserowej
100 g miodu
15 g przyprawy do piernika
4 jajka
40 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
125 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia

Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
150 g cukru
50 g margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
40 g budyniu waniliowego
200 g śmietanki kremówki
4 jaja

Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę, zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać żółtko. Kiedy ciasto się połączy, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 40-50 minut. W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę, czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić do temp. 30-35°C.
Ubić jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlać do formy (24 x 34 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto wystudzić, sciąć  nożem górną warstwę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).
Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe (z zamrażalnika) zetrzeć na tarce, posypując wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta połączyć ze startymi okruchami spodu piernikowego i posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto piec w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.










Komentarze

Popularne posty