Krówka Bananówka

Krówek u nas było już kilka, ale bananowej jeszcze żadnej. W związku z tym, że wyszła pyszna, ładna i taka dorodna musimy Wam ją zaprezentować. Wbrew pozorom wcale nie jest słodka, taka akurat, kajmak nie jest jej dominującym smakiem. Takie ciasto na święta czy urodziny gwarantuje zadowolonych gości.


Składniki:

Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
200 g masła

Dodatkowo:
ok. 400 g herbatników
ok.500 g masy kajmakowej
4 banany
sok z cytryny
500 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru

1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować, następnie mieszając wlać mieszankę, którą zrobiliśmy wcześniej. Mieszać, aż się zagotuje. Budyń przelać do czystej miski, przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać porcjami zimny budyń ciągle ubijając. Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcję herbatników, a następnie rozsmarować na nich 1/4 kremu budyniowego, rozłożyć banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny. Przykryć 1/4 kremu i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować masą kajmakową i znów wyłożyć herbatniki. Posmarować resztą kremu i przykryć herbatnikami. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i posmarować górę ciasta. Można posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.









Komentarze

Popularne posty