Zupa ze szparagami



Wiosna nadchodzi, zarówno ta za oknem jak i ta na talerzu, czy też w misce. Chce nam się jeść więcej warzyw, więcej zielonego. Kulinarni jak zawsze gotowi do pomocy, serwują pyszną wiosenną zupę ze szpragami. Zielona, zdrowa tylko zajadać. 



Składniki:


10 zielonych szparagów
150 g wędzonego boczku
1 mała cebula
1 marchewka
4 średnie ziemniaki
1 l bulionu drobiowego
100 g śmietany 18% do zup i sosów
1 łyżka koperku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz


Szparagi przepłukać pod wodą, ułamać końcówki. Pozostałą część szparagów pokroić na 1-2 cm kawałki, główki zostawić w całości. Boczek pokroić na dość drobną kostkę. Cebulę, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Na patelnie wrzucić boczek, smażyć aż tłuszcz się wytopi a boczek zrobi się chrupiący. Przełożyć go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty. Dodać boczek i ziemniaki oraz marchewkę i przez chwilę smażyć razem często mieszając. Wlać gorący bulion, dodać szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Na koniec dodać szparagi i posiekany koperek, gotować jeszcze przez 1-2 minuty, ściągnąć z palnika. Zahartować śmietanę, dodać do zupy i wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.









Komentarze

Popularne posty