Zebra


Zebra to ciasto PRL-owskie, podobnie jak metrowiec itp. My obalamy mity to ciasto współczesne, nieskomplikowane, nie mniej jednak popularne i jak się okazuje smaczne. To ciasto dla mało wprawionych "cukierników".


Składniki:

5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru 
1 szklanka wody gazowanej 
1 szklanka oleju 
3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast


Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Dodać żółtka i dalej ubijać, do połączenia się składników.
Mąkę, olej, aromat i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie 'siadła'.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą łyżką. Piec około godziny w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową jasną lub ciemną, lub posypać cukrem pudrem. 









Komentarze

Popularne posty