Muffiny ze szpinakiem i papryką
Super kolacja, i do tego drugie śniadanie dnia następnego o ile przez noc te dobroci nie zostaną zjedzone. Sporo warzyw trochę sera i innych składników i dokonała przekąska gotowa. A wykonanie tak proste, że nawet mało wprawni kucharze sobie poradzą.
Składniki:
2 jajka
150 ml mleka
75 g masła, rozpuszczonego
150 g sera żółtego, startego
75 g szpinaku baby, posiekanego
260 g mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
sól i pieprz do smaku
100 g startego sera mozzarella
W dużej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Dodać starty ser żółty, pokrojony szpinak oraz paprykę, wymieszać razem. Na koniec dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć foremkę na muffiny papilotkami lub posmarować tłuszczem. Wyłożyć równomiernie masę do blaszki, posypać z wierzchu startym serem mozzarella. Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.
Komentarze
Prześlij komentarz