Mazurek z m&m's



Tego mazurka w wersji okrągłej, prostokątnej czy dowolnej innej pokochają wszystkie dzieciaki. Po pierwsze ma dużo czekoladowego kremu, a po drugie dużo kolorowych cukierków typu m&m. Małe, umorusane rączki same się wyciągają po kolejny kawałek tego tęczowego ciasta. 


Składniki:


Ciasto:
250 g mąki krupczatki
125 g zimnego masła
4 łyżki cukru
łyżka kwaśnej śmietany 
1 jajko
2 łyżki kakao
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa:
175 ml śmietany kremówki
175 g gorzkiej czekolady
łyżka cukru
kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych
100-150 g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja)

Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany lub wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić je mniej więcej w stosunku 2:1 (z mniejszej części będzie uformowany brzeg ciasta). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 5-8 mm) i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Z pozostałej - mniejszej części ciasta uformować brzeg, np. w formie kuleczek, paseczków, wałeczków. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić. 
Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia rondelek. Do gorącej śmietany dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i rozprowadzić ją po całej jego powierzchni. Na masie ułożyć m&m'sy wg własnego pomysłu. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.










Komentarze

Popularne posty