Bułka drożdżowa z kruszonką


Klasyk wśród drożdżowych ciast. Kojarzy się z dzieciństwem na wsi, domem pachnącym świeżym ciastem i ciepłym kubkiem mleka. Po takim zestawie już w zasadzie nic do szczęścia nie brakowało, no może jeszcze słodkich czereśni lub cierpkich wiśni jedzonych prosto z drzewa. 



Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
4 łyżki ciepłego mleka
150 g masła
50 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki rodzynek

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania form

Do miski wsypać 2 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru, wlać 4 łyżki ciepłego mleka wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie zacząć przygotowywać ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać sól, wbić jajko, dodać żółtka i rozczyn i roztopione (przestudzone) masło. Z tych składników zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wsypać 1/2 szklanki rodzynek. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta zrobić kruszonkę. Do miseczki wsypać 4 łyżki mąki,  2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Następnie wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach Tak przygotowaną kruszonką posypać bułkę drożdżowa. Bułkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.










Komentarze

Popularne posty