Bułka drożdżowa z kruszonką
Klasyk wśród drożdżowych ciast. Kojarzy się z dzieciństwem na wsi, domem pachnącym świeżym ciastem i ciepłym kubkiem mleka. Po takim zestawie już w zasadzie nic do szczęścia nie brakowało, no może jeszcze słodkich czereśni lub cierpkich wiśni jedzonych prosto z drzewa.
Ciasto:
500 g mąki
4 łyżki
ciepłego mleka
150 g masła
50 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
1/2 szklanki
rodzynek
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
masła
masło do wysmarowania
formy
bułka tarta
do wysypania form
Do
miski wsypać 2 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru, wlać 4
łyżki ciepłego mleka wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie zacząć przygotowywać ciasto. Do miski
przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać sól, wbić jajko, dodać żółtka i rozczyn i
roztopione (przestudzone) masło. Z tych składników zagnieść elastyczne
ciasto. Pod koniec wyrabiania wsypać 1/2 szklanki rodzynek. Ciasto
przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Odstawić ciasto
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta zrobić kruszonkę. Do
miseczki wsypać 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Następnie
wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach Tak przygotowaną kruszonką posypać bułkę
drożdżowa. Bułkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz