Czekoladowe pancakes



Jak widać po naszych postach jesteśmy wielbicielami wszelkiego rodzaju placuszków czy racuszków, zarówno na słodko jak i na słono. Stąd i dzisiejsza nasza propozycja. Mocno czekoladowe pancakes z odrobiną bananów i orzechów nerkowca. Doskonały podwieczorek do szklanki ciepłego lub jak kto woli zimnego mleka. 


Składniki:


1 szkl maślanki
1 szkl mąki
2 jajka
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1/3 szkl posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
banan
1/2 szkl nerkowców
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masło

Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier i wymieszać trzepaczką. W oddzielnej misce wymieszać maślankę, olej i jajka i dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać, aż uzyskamy gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i smażyć pancakes na małym ogniu, aż na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, po czym przewracać na drugą stronę i smażyć krótko. 
Przygotować sos czekoladowy – rozpuścić w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady z mlekiem i łyżeczką masła. Zostawiamy w cieple.
Układać placuszki na talerzu, dekorować pokrojonym bananem, posiekanymi orzechami i polewać sosem czekoladowym. 









Komentarze

Popularne posty