Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Kolejna propozycja dla osób które bardzo lubą słodkie ciasta a nie posiadają aktualnie piekarnika. Wygląda dostojnie a to herbatniki kakaowe przekładane masą na bazie mleka w proszku i polane czekoladą. Mega czekoladowe i mega słodkie, ale takie lubimy najbardziej.
Składniki:
500 g mleka w proszki
4 łyżki kakao
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka wody
6 łyżek cukru
duża paczka herbatników kakaowych
1 tabliczka mlecznej czekolady
Mleko w proszku wymieszać razem z kakao. Dodać miękkie masło i wymieszać za pomocą miksera na w miarę jednolitą masę. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i dodać to do miski z mlekiem w proszku. Ubić wszystko mikserem.
Formę (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki ułożyć 1/3 kremu i powtarzać czynność do wykorzystania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić herbatniki. Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz