Babka z mlekiem skondensowanym
Jak wiecie w produkcji babek mamy pewne doświadczenie, swego czasu na święta wielkanocne wyprodukowaliśmy przeszło 30 sztuk bab marmurkowych. Ale ciągle nam mało, ciągle poszukujemy nowych smaków i przepisów. Dzisiaj padło na babkę na mleku skondensowanym. Dla nas bomba, a kto nie spróbuje ten trąba😻
Składniki:
250 g masła
100 g cukru
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej babkowej formy silikonowej. Piec ok. 50 minut w 180° pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywając wierzch folią aluminiową. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz