Makaron ze szpinakiem
Klasa pierwsza od kilku tygodni prosiła sorko my byśmy chcieli spróbować makaronu ze szpinakiem, bo nigdy takiego nie jedliśmy. Czego się nie robi dla uczniów? Oto i on pyszny aromatyczny makaron z zielonym sosem z dodatkiem sera pleśniowego. Ten ser też wzbudził trochę sensacji, ale w końcu został zaakceptowany i wszystko zjedzone ze smakiem.
Składniki:
2 op. mrożonego szpinaku lub odpowiednia ilość świeżego
makaronu tagliatelle
200 g sera żółtego
200 g sera pleśniowego (np. Lazur)
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 szklanka śmietanki 30 %
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa
Makaron ugotować al'dente. Na odrobinie oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekane 3 ząbki czosnku. Kiedy cebula będzie szklista dodać rozmrożony i odsączony szpinaki dusić ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą (ostrożnie, sery są słone), pieprzem i gałką. Po kilku minutach dodać ser pleśniowy i dusić aż do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać troszkę wody z gotującego się makaronu. Do gotowego sosu wrzucić ugotowany gorący makaron, starty żółty ser, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
Komentarze
Prześlij komentarz