Kluski ruskie



Przepis na nasze dzisiejsze kluseczki wpadł nam w oko na  https://kulinarneprzeboje.pl. Super dla zabieganych miłośników ruskich pierogów. Robi się znacznie szybciej a smakują równie dobrze. Tylko najlepsze są świeże i jeszcze gorące a pierożki to jednak jeszcze późnej można odsmażyć. 



Składniki:


ok. 500 g ziemniaków (po ugotowaniu  ok 370 gramów)
250 g sera twarogu
1 jajko 
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz 
1 łyżka oleju do gotowania klusek 
2 średnie cebule 


Ziemniaki obrać i gotować do miękkości. Zimne ziemniaki wraz z twarogiem zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać do masy jajko, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieść całość na jednolitą masę. Mąki pszennej powinno się dodać tyle, by masa była dość zwarta, ale nadal lekko klejąca. Nie należy dawać więcej niż 3 czubate łyżki. 
Ciasto na ruskie kluski podzielić na 3 części i rozwałkować na wałeczek jak na kopytka (na stolnicy oprószonej delikatnie mąką pszenną). Podzielić wałeczek nożem na 3 cm kawałki lub uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W dość dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem oleju (1 łyżka). Na wrzątek wrzucać ruskie kluski partiami. Kluseczki gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 1-2 minuty, na bardzo małym ogniu (nie gotować dłużej ani na większym płomieniu, bo się rozpadną). Po ugotowaniu wyławiać kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz.
Ruskie kluski podawać polane podsmażoną cebulką.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty