Babka drożdżowa
Są babki piaskowe, biszkoptowe itp. Są również najbardziej chyba tradycyjne babki drożdżowe i taką dla Was dzisiaj przygotował Zbyszek. Lekko chrupiąca z wierzchu i o delikatnie porowatym wnętrzu. Przygotowana z miłością i delikatnością. bo wtedy ciasto drożdżowe wychodzi najlepiej.
Składniki:
20 g drożdży
300 g mąki
120 g cukru
pół szklanki
ciepłego mleka
80 g masła
(wcześniej roztopić i ostudzić)
2 żółtka
1 jajko
dowolne
bakalie - rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki)
Najpierw
przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć,
odstawić na 15 minut.
Do rozczynu
dodać resztę mąki i cukru oraz jajko z żółtkami. Miksować w mikserze (najlepiej
z końcówką-hakiem do wyrabiania). Powoli dolewać masło. Wyrabiać około 5-7
minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Kiedy ciasto
podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić, dodać bakalie i znów wyrobić.
Ciasto na babkę drożdżową przełożyć do formie z kominem wysmarowanej masłem i
oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około
pół godziny.
Następnie
piec w 170 st. C około 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upływie tego czasu
ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia (uchylić drzwiczki).
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy, zapraszamy, pozdrawiamy
Usuń