Babka drożdżowa

Są babki piaskowe, biszkoptowe itp. Są również najbardziej chyba tradycyjne babki drożdżowe i taką dla Was dzisiaj przygotował Zbyszek. Lekko chrupiąca z wierzchu i o delikatnie porowatym wnętrzu. Przygotowana z miłością i delikatnością. bo wtedy ciasto drożdżowe wychodzi najlepiej.





Składniki:

20 g drożdży
300 g mąki
120 g cukru
pół szklanki ciepłego mleka
80 g masła (wcześniej roztopić i ostudzić)
2 żółtka
1 jajko
dowolne bakalie - rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki)

Najpierw przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć, odstawić na 15 minut.
Do rozczynu dodać resztę mąki i cukru oraz jajko z żółtkami. Miksować w mikserze (najlepiej z końcówką-hakiem do wyrabiania). Powoli dolewać masło. Wyrabiać około 5-7 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić, dodać bakalie i znów wyrobić. Ciasto na babkę drożdżową przełożyć do formie z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny.
Następnie piec w 170 st. C około 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upływie tego czasu ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia (uchylić drzwiczki).
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty