Zupa z dyni



Jak jesień to dynia, na nowo odkrywana w polskiej kuchni. My też pokochaliśmy to warzywo i z nim eksperymentujemy. Proponujemy wam już kolejną zupę dyniową tym razem z dodatkiem pomidorów i mleka które nadaje jej aksamitności. Zresztą spróbujcie takiej wersji i oceńcie sami.

 
Składniki:


500 g obranej dyni
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1/2 puszki pomidorów
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. dodać pomidory z puszki
Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. 









Komentarze

Popularne posty