Ziemniaczane kule z mozzarellą od Wery


Nasza Wera jak już jest na kuchni to robota pali jej się w rękach, to dziewczyna, która bezczynności nie lubi. Poza tym Weronika lubi dobrze zjeść i lubi jak jej dania smakują innym. Jej propozycja na danie jarskie to kule ziemniaczane z mozzarellą na delikatnym sosie pieczarkowym. Jest to ciekawe danie obiadowe ale kulki same w sobie mogą być przystawką nawet na wykwintnych przyjęciach.




Składniki:

Kulki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie minimozzarelli
bułka tarta
sól
pieprz
olej

Sos:
150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz


Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Ostudzić, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, wyrobić masę ziemniaczaną. Kulki mozzarelli obtoczyć ciastem ziemniaczanym  i uformować kulki. Panierować je w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Oczyszczone i umyte pieczarki, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać i udusić z pieczarkami na maśle. Lekko osolić, oprószyć mąką, dolać bulionu i śmietankę. Wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić.













Komentarze

Popularne posty