Ziemniaczane kule z mozzarellą od Wery
Składniki:
Kulki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie minimozzarelli
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Sos:
150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Ostudzić, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, wyrobić masę ziemniaczaną. Kulki mozzarelli obtoczyć ciastem ziemniaczanym i uformować kulki. Panierować je w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Oczyszczone i umyte pieczarki, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać i udusić z pieczarkami na maśle. Lekko osolić, oprószyć mąką, dolać bulionu i śmietankę. Wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz