Gulasz z indykiem i dynią

Dynia to warzywny hit jesiennego sezonu. O jej właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę. Dlatego ostatnio dużo jej w naszej kuchni, bo i ładna i smaczna. Dziś połączyliśmy ją z innymi warzywami i mięsem z indyka i mamy dla was pyszny gulasz. Do tego chlebek zrobiony samodzielnie i cała rodzina zadowolona.

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
400 g mięsa z indyka 
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g pieczarek
1 czerwona papryka, 
200 g dyni
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
400 g puszka krojonych pomidorów
200 ml bulionu drobiowego
sól
pieprz
cukier 
1/2 szklanki śmietanki 36%


Przeprowadzić obróbkę wstępna warzyw, cebulę pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i dynię w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso umyć osuszyć i pokroić w gruba kostkę.
Rozgrzać dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodać olej i indyka i podsmażyć aż przestanie być surowy w środku. Następnie dodać wszystkie warzywa, wymieszać i smażyć aż prawie zmiękną, po czym dodać tymianek i paprykę i smażyć przez 5 minut.
Dodać pomidory i bulion i gotować na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodać śmietankę, zamieszać, gotować przez kilka minut, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.











Komentarze

Popularne posty