Dyniowe racuszki


Racuszki lubimy w rożnych konfiguracjach i z rożnymi owocami i warzywami. Tym razem mieliśmy dynię to z niej wyczarowaliśmy racuszki na słodko. Do tego odrobina cukru pudru i podwieczorek gotowy. A jaki mają ładny słoneczny kolor.  

Składniki:

400 g mąki 
½ litra mleka zsiadłego 
½ łyżeczki soli 
5 g sody 
3 jajka
400 g dyni 
tłuszcz do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem do smaku


Mleko rozmącić dokładnie z jajkami, wsypać mąkę, sól i sodę. Dokładnie wyrobić mikserem, dodać startą na dużych oczkach dynię i wymieszać łyżką. Kłaść łyżką kształtne racuchy na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto. Podawać posypane mieszanką cukru i cynamonu lub konfiturą domowej roboty.









Komentarze

Popularne posty