Pierś z kurczaka w panierce owsiano-serowej


Dzisiejsze danie to taki kurczak dostarczający błonnik pokarmowy. Niby niemożliwe a jednak. Dzięki oryginalnej panierce zawierającej dużo płatków owsianych i natki pietruszki, danie to dostarcza nami nie tylko białka ale również błonnik i witaminy. Samo zdrowie na talerzu. 



Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
około 60-70 g płatków owsianych 
4 duże jajka
ok. 50 g sera żółtego
mąka do panierki
sól
pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić na kawałki podobnej grubości. Każdy kawałek doprawić solą morską oraz pieprzem. Odłożyć na około 30 minut do lodówki.
Posiekaną natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać płatki owsiane oraz starty na drobnych oczkach ser. Wbić jajka i dokładnie wymieszać (konsystencję powstałego ciasta można regulować dodając jeszcze jedno jajko, lub więcej płatków owsianych) 
Na talerzyk wsypać mąkę. Tuż przed smażeniem, panierować mięso w mące, a następnie obtaczać  przygotowaną panierką. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. 
Mięso układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić  na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.










Komentarze

Popularne posty