Jabłka pieczone z orzechami i miodem
Doskonały jesienny deser, a przy tym zdrowy i nie zawiera nadmiaru cukru. Bo tak naprawdę jeśli mamy słodkie jabłka to i z miodu można zrezygnować. Dobrze smakuje a i w całym domu ślicznie pachnie, czego chcieć więcej.
Składniki:
4 jabłka
4 łyżeczki miodu
2 garście orzechów włoskich
kilka łyżek płatków owsianych
odrobina cynamonu
Jabłka umyć i osuszyć, ściąć górę na ok 1/3 wysokości. Wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrze oprószyć lekko cynamonem. Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i wsypać do wydrążonych jabłek. Do każdego jabłka wlać po łyżeczce miodu. Skórkę nakłuć w kilku miejscach widelcem by jabłko nie pękało podczas pieczenia. Przykryć wierzch jabłek górną odciętą częścią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz