Ciasto kawowe z kawowym lukrem
Ciasto kawowe z kawowym lukrem do aromatycznej kawy - to dewiza jednej z naszych sorek, którą czasem nas zaraża. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Od czasu do czasu lubimy sorce sprawiać przyjemność i pieczemy coś w jej ulubionym smaku, myślimy, że i w waszym również.
Składniki:
3 jajka
180 g miękkiego masła
250 g mąki
200 g cukru
200 g mieszanki orzechów
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku
lukier
1 łyżka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
100 g cukru pudru
W misce utrzeć masło z cukrem, mieszając dodawać jajka, następnie dodać kawę, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i wszytko połączyć na gładką masę. Dodać do ciasta posiekane grubo orzechy kilka zostawić do dekoracji. Przelać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm) i piec ok 40-55 minut w temperaturze 160 stopni.
Lukier: rozpuszczoną kawę połączyć z cukrem pudrem, mieszając wszystko do momentu kiedy powstanie gładka konsystencja lukru. Gotowym lukrem polać upieczone, wystudzone ciasto i udekorować pozostałymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz