Dyniowy sernik
To jest takie ciastko, które jak już zrobicie to najchętniej zjedlibyście sami i trudno się nim podzielić. Tym bardziej, że jak ktoś spróbuje to chce jeszcze więcej. Dlatego polecamy gorąco podwoić porcję i piec ten serniczek w większej formie, żeby dla wszystkich starczyło.
Składniki:
300 g ciastek OREO lub NEO
70 g masła
350 g pieczonej dyni
1 kg zmielonego twarogu
250 mascarpone
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 budyń wanilinowy
3 jajka
Upiec dynię ( wydrążyć, pokroić na równe kawałki, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec w 180 stopniach, przez około 35 minut, widelec powinien swobodnie wchodzić, wystudzić, zmiksować blenderem), dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Ciasteczka dokładnie zmielić blenderem, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce. Można polać polewą lub słonym karmelem.
Dyniowego serniku jeszcze nie robiliśmy, ale skoro tak zachwalasz, czas to zmienić :) Dziękujemy za przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszamy i koniecznie ze słonym karmelem
OdpowiedzUsuń