Dyniowe kopytka



Były kopytka gryczane, buraczkowe, szpinakowe i wiele innych ale jednych typowo jesiennych czyli dyniowych jeszcze u nas nie było. Edytka jedna z naszych uczennic szybciutko to nadrabia. Danie niby proste bo zaledwie cztery składniki, ale wymaga wyczucia w dodawaniu mąki by nasze kluseczki nie były zbyt twarde. 


Składniki:


500 g upieczonej dyni bez skórki
1 jajko
1 szklanka mąki
sól


Dynię umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kilka części. Każdy kawałek zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na blaszce i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i wystudzoną dynię zblendować. Dodać mąkę, jajko, sól i zagnieść. Ciasto będzie lepkie, ale podsypywać niewiele mąki by kluski nie były potem twarde. Formować cienkie wałeczki i nożem kroić na kluseczki. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.









Komentarze

Popularne posty