Ciasteczka budyniowe z dżemem truskawkowym

Małe, słodkie a ucieszą zarówno dużych jak i małych. Jest to doskonały przepis dla rodziców, którzy chcą wspólnie spędzić czas z dziećmi przygotowując razem  coś w kuchni. Wykonanie dość proste a ile potem radości z efektu końcowego.

Składniki:


240 g masła schłodzonego 
6 łyżek cukru pudru
300 g mąki pszennej
80 g budyniu w proszku np. waniliowego lub śmietankowego
dżem lub konfitura do przełożenia

Wszystkie składniki szybko posiekać nożem, zagnieść i krótko wyrobić. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) lub do zarumienienia się brzegów. Ciasteczka przekładać dżemem.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty