Zupa cheeseburgerowa


Zupa, która w swoim składzie ma w zasadzie to co powinien zawierać prawdziwy cheesburger. Co prawda mięso wołowe zastąpiliśmy wieprzowym, ale tylko ze względu na koszty. Was oczywiście zachęcamy do wołowiny jeśli macie ochotę. Do tego dobrej jakości żółty ser trochę składników i cheesburger w płynnej wersji gotowy. 


Składniki:


100 g wędzonego boczku
400 g mielonego mięsa
4 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
4-5 ziemniaków
800 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki mielonego chilli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
1 szklanka śmietanki 36 %
300 g startego sera żółtego
posiekana natka pietruszki do podania

W większym rondlu umieścić pokrojony w kostkę boczek i smażyć  do chrupkości, po czym przełożyć na ręczniki papierowe i odstawić.
Włożyć do rondelka mięso mielone i smażyć rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia. Zmniejszyć temperaturę, dodaj masło i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
Dodaj resztę warzyw (startą marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki), podsmażać mieszając przez 7-10 minut i dodać bulion drobiowy, chili, suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Zmniejszyć ogień do małego, dodać zahartowaną śmietankę wraz z serem i gotować aż ten się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawać zupę gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty