Krwawe palce
Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżka olejku migdałowego
1 łyżka olejku waniliowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki migdałów obranych ze skórki
czerwony lukier w tubce
Masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dalej ucierać, schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Rozwałkowywać ciasto, formując palce, na końcu każdego układać migdał, na podobieństwo paznokcia. Piec około 20 minut, wyjąc z piekarnika wystudzić, na każdym robić lukrem obwódki wokół migdała.
Komentarze
Prześlij komentarz