Serowe chusteczki


Małe, poręczne ciasteczka idealnie pasujące do malutkich słodkich rączek. Chociaż do dużych też z powodzeniem pasują. Ciasto ma podobne składniki jak nasze ulubione całuski, z tym że nadzieniem jest tylko cukier i inaczej się je formuje. My użyliśmy  cukru białego ale oczywiście brązowy też będzie ok. 


Składniki:

200 g masła, zamrożonego
200 g twarogu półtłustego, zmielonego
2 szklanki. mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki cukru do obtoczenia

Zamrożone masło zetrzeć na tarce, dodać mąkę i rozetrzeć na okruchy. Dodać ser, żółtka oraz wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić ją w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka o. Z jednej strony obtaczać w cukrze, składać  na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśniki w chusteczkę). Układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w temperaturze 170ºC. 













Komentarze

Popularne posty