Kotlety pożarskie
Klasyczne kotlety pożarskie drobiowe w wydaniu kulinarnych. Kto jeszcze nie próbował, niech długo się nie zastanawia, bo naprawdę warto. Zamiast koperku może być natka pietruszki, a tak naprawdę dodatki mogą być wszelaki, bo i czosnek i papryka ostra, słodka, ser żółty tarty, oj inspiracji możecie szukać w lodówce, albo w szufladzie z przyprawami ;)
Składniki:
500 g mięsa z drobiu
50 g czerstwej bułki
100 ml mleka3 jajka
koperek
30 g mąki
100 g bułki tartej
60 g masła
sól
pieprz
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dwukrotnie zmielić razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać 2 żółtka i posiekany koperek, przyprawić. Białka ubić na pianę. Pianę delikatnie wymieszać z masą mięsną. Formować owalne kotlety. Panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety zrumienić na maśle, dosmażyć je na małym ogniu przez 5 minut. Podawać na przykład z sosem pieczarkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz