Ciasto jabłkowo-dyniowe
Mamy już w swoich zasobach ciasto z marchewką, czerwonym burakiem, szpinakiem, dzisiaj dołączamy do tego ciasto dyniowe. Nie jest ta dynia w nim osamotniona, bo jabłuszka dotrzymują jej towarzystwa. A dzięki takim dodatkom zwykłe ciasto ucierane zyskuje nowy charakter, smak i wygląd.
Składniki:
4 jabłka
300 g obranej dyni + kilka kawałków na wierzch
200 g masła
2 ½ szklanki mąki
1 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cukier, obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka (3 sztuki) i dynie. Wymieszać i wyłączyć palnik. W mice wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem.
Do jabłek, dyni i masła dodać rozkłócone jajka oraz suche składniki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy o średnicy 24 cm, na wierzch rozkładać plasterki jabłka ze skórką i kawałki dyni, posypać cynamonem. Ciasto piec ok. 45-50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180⁰C.
Dopiero w tym roku odkryłam dynię z całym jej dobrodziejstwem i gromadzę teraz przepisy :-) Ten też dołącza do mojego zeszytu!
OdpowiedzUsuńPodobnie jak my, małymi krokami odkrywamy dobrodziejstwo dyni.
OdpowiedzUsuń