Suppli
Suppli pochodzi z Włoch i wykonuje się ją podobnie jak arancini. To bardzo prosta i sycąca potrawa, która z pewnością zasmakuje dużym i małym domownikom. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można zabrać je do pracy.
Składniki:
1 szkl ryżu
200 g mozzarelli
1 litr bulionu
1 kieliszek białego wina
1 cebula
3 łyżki masła
30 g sera żółtego
2 jajka
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać ryż, podsmażyć i następnie dolać lampkę wina. Jak ryz wchłonie płyn dolewać po łyżce bulionu, czekając za każdym razem aż wchłonie płyn. Do lekko ostudzonego ryżu wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Nabierać porcję ryżu, formować w placuszek na to kłaść pokrojoną mozzarellę, formować podłużne krokiety. Obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na oleju aż będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz