Pieczone żeberka
Przepisy na żeberka już u nas gościły ale takiego jeszcze nie było. Przepis nie jest zbyt skomplikowany więc nawet panowie, którzy rzadko zaglądają do kuchni, a lubią mięso poradzą sobie z nim bez problemu. Zabłyśnijcie przed swoimi kobietami, do tego sałata z ulubionym sosem i jesteście królami kuchni.
Składniki:
4 kg żeberek
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka papryki słodkiej
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
2 szklanki sosu ketchupu
Żeberka umyć i oczyścić. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut. Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi. Piec 2-2,5 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości w temperaturze 160 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz