Ciasto rurociąg

Ciasto bez pieczenia o trochę śmiesznej nazwie, ale jak się bliżej przyjrzymy to już wiadomo skąd ta nazwa. Niby proste, ale my mieliśmy dwa podejścia. Za pierwszym razem masa nam się niestety zważyła i ani suszarka ani roztopione masło nie pomogły. Krem trafił niestety do „rurociągu”. Druga próba się powiodła i odnieśliśmy sukces.


Składniki:

duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych 
1,5 opakowania rurek
3 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
200 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka


Z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać cukier oraz budynie. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Połowę masy wyłożyć na herbatniki. Na masę wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy. Następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników. W garnuszku podgrzać mleko, połamać do niego czekoladę i dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gorącą czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty