Ciasto ryżowe z sosem
W szafce jednej z klas ryżu na całe pole ryżowe :). Kotleciki już były, zupa z ryżem też, ryż z jabłkami również. Ale ciasta ryżowego jeszcze nie. Zatem do dzieła. Do tego sos owocowy z owoców sezonowych lu waszych ulubionych i podwieczorek gotowy.
Składniki:
3 jajka
700 ml mleka 3.2%
150 g ryżu jaśminowego
otarta skórka z 1 cytryny
100 g cukru
1 cukier waniliowy
cynamon
Sos owocowy:
250 g mrożonych owoców
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Mleko zagotować. Dodać skórkę otartą z cytryny. Do mleka wsypać ryż i gotować na małym ogniu przez 30-35 minut, do momentu całkowitego rozgotowania się ryżu. Odstawić do wystudzenia. Do ostygniętego ryżu dodać cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Całość delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i oprószyć delikatnie cynamonem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut.
Do garnuszka włożyć owoce, cukier i sok z cytryny. Gotować odparowując płyn, aż sos zgęstnieje. Można zblendować. Gdy sos ostygnie polać nim ciasto i od razu podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz