Naleśniki z pieczonymi burakami
Jesień sprzyja potrawom z buraków ćwikłowych. Tym razem buraki w towarzystwie sera stanowią farsz do naleśników. Ciekawe danie o ślicznym buraczkowym kolorze, ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.
Składniki:
190 g mąki
200 ml wody
200 ml mleka
1 jajko
150 g sera typu feta
2 buraki
½ łyżeczka ostrej papryki
oregano
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu winnego
pieprz
Mąkę wymieszać z jajkiem, olejem, mlekiem i połową wody. Powstanie gęste ciasto, które miksować na gładką masę, tak żeby nie było grudek (gdy ciasto jest gęste łatwiej się ich pozbyć). Stopniowo dolewać pozostałą wodę ciągle mieszając. Odstawić na pół godziny ciasto, po czym smażyć naleśniki na patelni na odrobinie oleju. Buraki obrać i przekroić na połówki, układać na blaszce wnętrzem buraka do góry, skropić oliwą i piec do miękkości w piekarniku (180⁰) około 30-60 min. w zależności od wielkości. Następnie zetrzeć je na drobnych oczkach tarki, wymieszać z fetą i przyprawić. Smarować naleśniki pastą i zwijać w rulonik.
Komentarze
Prześlij komentarz