Placuszki gryczne żukowskie
Placuszki gryczane żukowskie powstały u nas w ramach zajęć "Ciekawostki kuchni" - Nasza kuchnia jest ok - poznanie kuchni lubelskiej i podlaskiej. Niby przepis prosty, ale wielu z nas jeszcze nigdy takiego lubelskiego dania nie kosztowało. Gorąco polecamy. Do tego ulubiony dip i można zapraszać gości z innych rejonów naszego kraju.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szkl wody
sól
cukier
250 g białego sera
½ l oleju
1 szkl bułki tartej
2 jajka
¼ łyżki suszonej mięty
Kaszę zalać wodą, ugotować, ostudzić. Następnie włożyć do miski, dodać rozkruszony biały ser, jajka. Wymieszać, dodać do smaku przyprawy i miętę. Po zagnieceniu formować małe placuszki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz