Ostry barszcz
Postanowiliśmy podkręcić nieco smak i skład zwykłego barszczu czerwonego (nie mylić z Barszczem Sosnowskiego). Pokombinowaliśmy z tego co było w lodówce i w naszych zapasach i wyszła nam nowa ciekawa zupa.
Składniki:
10 dag fasoli
60 dag buraków
2 marchewki
pietruszka
cebula
5 ziemniaków
1/3 selera
kilka liści kapusty
pierś kurczaka
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
ostra papryka w proszku
imbir tarty
pół pęczka natki pietruszki
mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki śmietany 18 proc.
pieprz
sól
Fasolę namoczyć. Namoczoną fasolę ugotować. Pierś kurczaka opłukać, oczyścić, zalać 1,5 litra wody, gotować 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa. Wrzucić przyprawy. Gotować kolejne 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowaną fasolę, posiekaną natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy. Zabielić zahartowaną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz