Placki z brukselką i żółtym serem
Brukselka to warzywo dość kontrowersyjne, Albo się go lubi albo nie, podobnie jak selera. My chcemy przełamywać smaki, wałczyć ze stereotypami i przemycać warzywa w menu zwłaszcza tych najmłodszych konsumentów. Nasz dzisiejszy pomysł to placuszki z brukselką i żółtym serem. Piękny kolor i delikatny smak, zresztą spróbujcie sami.
Składniki:
30 dag brukselki
20 dag mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
10 dag sera żółtego
sól
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Brukselkę drobno pokroić. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Następnie odcedzić, opłukać w zimnej wodzie i odstawić, aż ocieknie. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, po czym ubić je na sztywną pianę. Do miski przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia. Całość wymieszać z solą oraz pieprzem, po czym połączyć z żółtkami i mlekiem. By uzyskać gładkie ciasto. Do ciasta dołożyć ostudzoną brukselkę i starty żółty ser. Na koniec połączyć z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką stopniowo nalewać ciasto i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz