Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem
Zapiekanka jak to zapiekanka, średnio wygląda i źle się porcjuje a bosko smakuje. Tak było i tym razem. Pyszna zapiekanka ryżowa z dodatkiem aromatycznego, smacznego boczku i pełnego witamin zielonego groszku. Nawet nasza sorka, która nie przepada za groszkiem mówiła, że pycha.
Składniki:
3 woreczki ryżu
300 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 szkl bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
1 szklanka zielonego groszku konserwowego
200 g żółtego sera
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i podgotować około 5 minut. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić w drobna kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Ryż, połowę boczku, cebulę, czosnek i groszek przełożyć do miski. Dodać część startego żółtego sera, bulion i śmietanę. Doprawić do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Na wierzchu, ułożyć plasterki boczku i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz