Ptysie
Okazało się, że zwykłe, pospolite ptysie z ciasta parzonego gdzieś nam umknęły, zagubiły się w czasie i przestrzeni na naszym blogu. Poprawiamy się i spieszymy z ptysiową inwazją. Smak inny niż w tych ze sklepu, taki domowy lekki, szczególnie krem jest bosko naturalny.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
6 jaj
500 ml wody
pół łyżeczki soli
Krem:
400 g śmietana 30 % lub 36 %
1łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru
cukier puder do posypania
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
6 jaj
500 ml wody
pół łyżeczki soli
Krem:
400 g śmietana 30 % lub 36 %
1łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru
cukier puder do posypania
W
dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzącego
płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do
momentu połączenia wszystkich składników. Garnek zdjąć z ognia, odstawić
na 5 minut. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając
około 5-6 minut. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Najlepiej przygotować dwie blachy. Ciasto przełożyć do szprycy z
dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać
okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego.
Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm. Porcje ciasta można
też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na
blachę. Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Śmietanę
ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę przełożyć do
szprycy lub rękawa cukierniczego. Ptysie lekko rozchylać, aby powstała
kieszonka, napełniać bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz