Kluski śląskie z buraczkami


Były zielone pierogi, to teraz będą czerwone kluski, u nas tak zwyczajnie bezbarwnie być nie może. Fajnie wyglądają na talerzu i doskonale smakiem komponują się z jakimś mięskiem. Niby zwyczajny obiad ale można zabłysnąć przed swoimi gośćmi.


Składniki:

500 g ziemniaków 
4 średnie buraczki
1 jajko 
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej 
sól

Ziemniaki obrać, umyć i wrzucić do garnka z osoloną wrzącą wodą. Gotować ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzić i zrobić z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawić do ostygnięcia. Z burakami postępować tak samo jak z ziemniakami.
Do dużej miski wrzucić puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbić jajko. Wszystkie składniki w misce wymieszać, tworząc z nich jednolitą masę.
Z ciasta formować kluski śląskie. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucać do niej kluski. Gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.







Komentarze

  1. Wyglądają ślicznie. Muszę zrobić. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty