Krokieciki z kaszanką


Zwolennikiem kaszanki się jest albo nie. My do tej pory podchodziliśmy do tego wyrobu z dużą rezerwą. Nasze podejście zmieniło się za sprawą pana Jacka Jakubczaka, który podzielił się z nami tym o to przepisem. Kaszanka w połączeniu z naleśnikiem i panierka z krakersów smakuje naprawdę doskonale. Te krokieciki z powodzeniem mogą zastąpić te z kapustą i grzybami.
 
to przepis od Jacka
Składniki:

600 g kaszanki
cebula 
150 g słoniny 
2  szklanki mąki 
1 l mleka l
2 jajka 
1 op krakersów 
bułka tarta
olej
sól ,
pieprz 


Przygotować ciasto naleśnikowe. Z 2/3 ciasta usmażyć naleśniki resztę zostawić. Słoninę pokroić w kostkę, zesmażać na skwarki dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić. Wystudzić dodać do rozdrobnionej kaszanki wymieszać doprawić do smaku. Zawijać w naleśniki jak krokiety.
Przygotować panierkę z krakersów pokruszonych z bułką tartą. Panierować w reszcie ciasta naleśnikowego, i suchej panierce.  Obsmażyć na patelni i dopiec w piekarniku. 













Komentarze

Popularne posty