Cukierkowy kurczak


Dlaczego cukierkowy kurczak?? Doczytajcie przepis do końca to znajdziecie wyjaśnienie. Leniuszków informujemy, że nie dlatego, że dodajemy cukier do niego, a dlaczego, miłej lektury życzymy. A i jest to przepis dla Was leniuszki, bo mega szybki i mega prosty, a do tego zdrowy, bo nie smażony, bez zbędnych dodatków, a i mięso nie jest suche, jak to często w przypadku drobiu bywa, tylko soczyste i pachnie ulubionymi przyprawami.


Składniki: 

filet z kurczaka (na jedną osobę jedna połowa)
szczypta kurkumy
ulubione przyprawy - my zastosowaliśmy pieprz, sól, czerwoną paprykę wędzoną i pieprz ziołowy
folia spożywcza


Filet umyć, wyciąć niepotrzebne części i osuszyć. Przyprawić ulubionymi przyprawami plus koniecznie kurkumą i wstawić do lodówki na 2 godziny (jak goście w progu to nie ma na co czekać). Po tym czasie, każdy filet, dokładnie i szczelnie zawinąć w folie spożywczą, końce szczelnie zawiązać i gotować we wrzątku, w tej folii oczywiście, 20-25 minut w zależności od wielkości fileta. Po tym czasie wyjąc z wody i folii, poprzecinać pod skosem i podawać z dodatkiem skrobiowym i surówkami.













Komentarze

Popularne posty