Rajskie jabłuszka



Włosi zwłaszcza ci z Sycylii mają swoje arancini czyli sycylijskie pomarańcze a my wymyśliliśmy swoje rajskie jabłuszka. Jabłek ci u nas dostatek a zwykły ryż z jabłkami, mimo dużej popularności na naszym blogu już się troszkę znudził. Chwilę pokombinowaliśmy i pyszny deser-przekąska gotowe. Gorąco wam polecamy przepisu nigdzie nie znajdziecie tylko u nas oczywiście. 





Składniki:

200 g ryżu 
1 l mleka
3 łyżki cukru
30-40 g masła
kilka jabłek
cynamon
bułka tarta
olej do smażenia


Ugotować ryż w 1 l mleka i gotować go, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Kiedy ryż będzie ugotowany, do gorącego wrzucić masło w kawałkach, przyprawić cukrem i energicznie wymieszać. Ryż rozłożyć w jakimś płaskim naczyniu, ważne, żeby był wystudzony. Jabłka obrać i pokroić w gruba kostkę, posypać cynamonem.
Brać do ręki niewielką ilość ryżu, wielkości mandarynki, i rozłożyć płasko na dłoni. Włożyć do środka kostkę jabłka, i zamknąć je w środku tej kulki. Uformować. Kulkę panierować i w bułce tartej. Uformowane kulki smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu, co chwilę je obracając, tak, żeby spód się nie przypalił. Smażyć, aż będą złote i odsączać na ręczniku papierowym.


















Komentarze

Popularne posty