Chlebek ziemniaczany


Pyry, kartoszki, kartofle ziemniaki jak zwał tak zwał, jedno jest pewne lubimy je i dodajemy do wielu potraw. Tym razem coś co niby się kłoci ze sobą bo chleb i ziemniaki to dziwne połączenie. Jednak my jak to my lubimy dziwne połączenia i mamy dla Was chlebek z dodatkiem ziemniaków. Delikatny, lekko wilgotny z chrupiącą skórką, naprawdę wart zachodu. 


Składniki:

400 g mąki pszennej jasnej
220 g wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
1–2 roztłuczone ziemniaki (ugotowane)
5 łyżek oleju
szczypta soli
jajko do posmarowania


Drożdże rozpuścić z cukrem w odrobinie wody. Odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić w misce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyjąć i uformować bochenek. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić na 40 minut, by jeszcze wyrósł. Smarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 30 – 40 minut, aż będzie rumiany.
















Komentarze

Popularne posty