Chlebek ziemniaczany

Składniki:
400 g mąki pszennej jasnej
220 g wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
1–2 roztłuczone ziemniaki (ugotowane)
5 łyżek oleju
szczypta soli
jajko do posmarowania
Drożdże rozpuścić z cukrem w odrobinie wody. Odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić w misce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyjąć i uformować bochenek. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić na 40 minut, by jeszcze wyrósł. Smarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 30 – 40 minut, aż będzie rumiany.
Komentarze
Prześlij komentarz