Twarogowa tarta ze śliwkami
Tarta to doskonały i szybki sposób na zagospodarowanie owoców i sprawienie sobie domowego ciasta w łatwy sposób. A jeżeli jej spód zrobiony jest z ciasta francuskiego to roboty prawie nie mamy i możemy poszaleć z nadzieniem do tarty.
Składniki:
ciasto francuskie
200 gram śliwek węgierek
500 gram sera twarogowego
300 gram jogurtu naturalnego
½ opakowania budyniu
250 ml mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
Budyń ugotować na mleku, zostawić do wystudzenia. Ciasto francuskie dokładnie dopasować do kształtu formy. W misce połączyć ze sobą ser twarogowy, jogurt naturalny, wcześniej przygotowany budyń, cukier oraz dwa jajka. Całość dokładnie zmiksować i wyłożyć na wcześniej przygotowaną i wyłożoną ciastem francuskim formę do pieczenia. Umyte, wydrążone i pokrojone na pół śliwki wyłożyć na masę twarogową. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz